top of page

Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit en wat is de realiteit?

Waarschijnlijk heeft elke zelfstandige zich wel eens afgevraagd hoe de ideale werkdag of werkweek eruit zou moeten of kunnen zien. Maar tussen het beredeneren en er naar handelen zit in de praktijk vaak een groot verschil merk ik. Hoe je de eerste stappen naar ideale werkweek zet? 

Hanteer jij vaste werktijden of ga je al vaak eerder de deur uit dan je eigenlijk wil, omdat je een klant hebt die niet kan wachten of te veel druk op je legt? We herkennen het allemaal. Een haastige start in de ochtend en vervolgens ontbijten we onderweg in de auto om maar op tijd bij de klant te zijn. Met een beetje pech ben je dan ook ’s avonds nog later thuis, omdat er onderweg een klant belde met de vraag of je “ook nog even snel naar haar paard wil kijken, want het kan echt niet wachten! Het duurt maar heel even, ze heeft maar een korte vraag,” waarop je vervolgens een heel uur kwijt bent. Eenmaal thuis heb je ook nog de administratie en een gezin dat ontzettend graag aandacht wil.

Hoe hou jij alle ballen hoog, met je klanten, je gezin maar ook met voldoende me-time voor jezelf? Hoeveel tijd zou je hier, ideaal gezien, aan willen besteden en hoe veel tijd maak je er nu voor vrij? Waar zou je nog tijd vandaan kunnen en willen halen? Wellicht zijn er taken die je móet doen maar waar je niet goed in bent en dus te veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook taken die je makkelijk uit kan besteden zodat je meer tijd krijgt voor vrije tijd, zoals het administratieve gedeelte.

Het lijkt allemaal heel eenvoudig om dagelijks tijd te maken voor het beantwoorden van je e-mail, en je agenda te pakken en die vol te plannen met afspraken. Het lijkt allemaal “zo gedaan” maar er gaat vaak meer tijd inzitten dan eerder gepland. Ook verschuift er gedurende een week het een en ander, waar je ook weer op in moet spelen. Als je je work-life-balance wil bewaken is dat allemaal nog niet zo simpel als het lijkt als ondernemer.

Hiervoor kan je een VA benaderen. Je kan aan je VA aangeven op welke dagen je beschikbaar bent voor afspraken en welke niet. Op welke tijden je wil vertrekken ’s ochtends en weer thuis wil zijn. Zij zal de dagen die je niet beschikbaar bent voor je bewaken en zorgen dat je spaarzame vrije tijd niet in het gedrang komt. Het is voor jezelf vaak heel lastig om een klant die écht een probleem heeft, niet dáár in te plannen op een dag of tijdstip waarop je eigenlijk tijd voor jezelf had ingepland. Met een VA als een soort van buffer is die tijd voor je gereserveerd en gewaarborgd. Dat klinkt hard en rigoureus maar zij zal dit op een correcte en vriendelijke manier communiceren zodat de klant tevreden blijft. Tegelijkertijd zal je merken dat een VA je enorm ontlast.

Zij kan dit doen door administratieve taken van je over te nemen, zoals de planning of de facturering, het beheren van de debiteuren- en crediteurenadministratie. Alle taken waar je niet goed in bent, die je niet graag doet of waar je alleen maar in de avonden aan toe komt, die taken kan ze van je overnemen. Op die manier werk je aan een gezonde work-life balance. 

Work hard, play hard! 

Wilhelmien VA

www.wilhelmien-va.nl129 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page